top of page
Szerző képeBarbara Polai

Szabadulj ki a vezetői elvárások fogságából!

(Vigyázat - nyomokban iróniát tartalmaz!)



Jó vezető szeretnél lenni? Semmi gond. Elég ezzel a néhány képességgel felvértezned magad (arra figyelj, hogy semmi ne maradjon ki!):


  • Legyél karizmatikus, különben nem vesznek komolyan, de legyél empatikus, hogy megértsd a munkatársak és ügyfelek érzéseit.

  • Érts hozzá. Mindenhez.

  • Legyél ambiciózus és proaktív, de mindenkit hagyj érvényesülni.

  • Kommunikálj asszertíven, folytass inspiráló beszélgetéseket, fejezd ki magad hatékonyan, de nagyon fontos, hogy mindig mindenkit meghallgass.

  • Biztosítsd a stabilitást, de állj a változások élére.

  • Legyél kreatív, gondolkodj out of the box, de kérlek, csak az 1500 oldalas vállalati kódexnek megfelelően.

  • Bírd a stresszt, de csapatod számára teremtsd stresszmentes környezetet.

  • Hozd a számokat. Támogasd munkatársaidat a fejlődésükben. Legyél reziliens, tanulékony, tisztességes, in-teg-ra-tív.

  • Delegálj. Motiválj. Vállalj társadalmi felelősséget. Biztosítsd a diverzitást.

  • Legyél stratéga, coach, emberközpontú vezető - de mindezt csak az eredmények után.

És a legfontosabb: mindig legyél önmagad!


Kimaradt valami, vagy csak ennyi elvárásnak kell megfelelnie egy mai vezetőnek?

Talán ez így nem fog menni. Ne legyen félreértés, a fenti karakterisztikák szerintünk is fontosak a sikeres vezetéshez. Ám a jelenleg uralkodó, egó uralta üzleti mindset egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy ezeknek mind megfeleljen valaki. Ez pedig könnyen frusztrációhoz, “nem vagyok elég jó” érzéshez vezet.


A jó hír az, hogy van kiút a vezetői elvárások fogságából. Nem, nem az, hogy sutba dobjuk őket :)


Azok a vezetők, akik veszik a bátorságot, hogy szembenézzenek a korlátozó mintáikkal, és egó vezérelte gondolkodásukkal, ők magasabb tudatossági szintre emelik az egész gondolkodásmódjukat.


Az erő és a flow tudatossági szintjein* pedig már nem külső elvárásoknak fognak akarni megfelelni, hanem valódi célokat, purpose-t fognak követni. Ezek pedig gyönyörűen “húzzák” magukkal a vezetői képességeket.


A mindset váltás, a tudatosság emelése tehát nem még egy dolog, amit csinálni kell. Éppen ellenkezőleg, ez jelenti a megoldást a vezetői elvárások problémájára.


Amikor ugyanis a folyton stresszes, túlterhelt felsővezetők szintet lépnek, és elkezdenek valós, önazonos célokat követve dolgozni, delegálni, zsenizónájukból teremteni értéket - akkor egy sokkal kiegyensúlyozottabb működés veszi kezdetét. Ez a hozzáállás “csorog le” a szervezet többi szintjére, ahol ez után már könnyen kialakítható az értékteremtő, kapcsolódó, igazi prosperitást adó működés.


Ott pedig már könnyű egyszerre ambíciózusnak és empatikusnak, stabilnak és proaktívnak, és minden másnak is lenni, amitől ma jó vezető egy vezető. :)


* Forrás: Dr. David R. Hawkins: Power vs. Force

7 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page