top of page
Szerző képeBarbara Polai

Ne költs vállalati tréningre!

Frissítve: 2023. nov. 3.

Az egyre bővülő képzési paletták láttán könnyű csábításba esni – főleg amikor érezhető hiányosságok, konfliktusok, alacsony hatékonyság üti fel a fejét egy szervezetben. Hiszen ki ne szeretne asszertíven kommunikálni, hatékonyan stresszt kezelni vagy coaching szemlélettel vezetni?


Sajnos ezek a rövid tréningek a valóságban inkább drága csapatépítők.


Kérdezhetnéd, miért mondjuk ezt? Hiszen hasznos témákról szólnak, nem?

De.

És modern, jövőbemutató készségeket fejlesztenek, nem?

De.

És azt írták, jó a hangulat, nem unalmas, és mindenki jól fog szórakozni.

Igen, ez minden bizonnyal így van.


Akkor … mi a gond a hangzatos nevű vállalati tréningekkel?


Röviden az, hogy a megszerzett ismeretanyagot nem fogjátok tudni használni.


Hosszabban: A felmerülő szervezeti problémák (csapaton belüli széthúzás, vezetői kiégés, romló eredmények stb.) valójában csak a tünetei annak, hogy hiányzik az egészséges „vállalati táptalaj". Ugyanis, ha a működés alapja nem egy értékteremtő küldetés (ami túlmutat a negyedéves pénzügyi eredményen), akkor elkerülhetetlenül az egyéni érdekek fogják szétzilálni az értékteremtési láncot. Ha a csapattagok nem tudnak igazán kapcsolódni („Minek csináljuk ezt az egészet?!”), akkor könnyen a vezetőkre hárulnak a kisebb döntések is, ami egyenes út a mikromenedzseléshez.


A sort lehetne folytatni, de így is könnyen belátható, hogy ezeken a szervezeti problémákon nem fog segíteni egy félnapos tréning. A magok, még ha életképesek lennének is, nem fognak termő talajt, és elhalnak.


Ráadásul a legtöbb tréning csak a „jéghegy látható részével”, azaz a viselkedéssel foglalkozik – ám a gondolkodásmód (mindset) és a szervezet tudatossági szintjének a változtatása nélkül nem érhető el eredmény.


Mit érdemes tenni, ha felmerülnek a kellemetlen szervezeti tünetek? Egészséges vállalati "táptalajt" csak az uralkodó mindset megváltoztatásával érhetünk el. Ennek része a vállalati purpose megtalálása, a vezetői tudatosság emelése és az értékteremtő működés kialakítása. (Erről bővebben ebben a blogcikkben olvashatsz.)


Egy ilyen szervezeti kultúrába érkezve már igen hasznos, azonnali eredményt hozó lesz az a kinézett félnapos tréning is. 😊


15 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page