top of page
Szerző képeBarbara Polai

"A válaszok készen vannak, csak jól kell kérdezni"

Frissítve: febr. 27.

- hangzik el a jól ismert mondat az Asimov ihlette sci-fi filmben. Nem hiába rezonálunk erre az idézetre, hiszen ösztönösen érezzük a helyes kérdés megtalálásában rejlő erőt. Mégis, gyerekkorunktól arra szocializálódtunk, hogy a válaszadás a fontos, nekünk válaszokat kell adnunk.

 

Válaszokat, amikből csak egy a helyes.

Válaszokat, amiket valaki már kitalált.

Válaszokat, amiről valaki más dönti el, hogy jók-e.

 

Vezetőként főleg büszkék vagyunk arra, hogy tudjuk a választ, tudjuk, hogyan működik a világ, és pontosan tudjuk, mikor hogyan kell dönteni.

 

De az a helyzet, hogy idő közben a világunk – főleg a munka világa - annyira összetett és gyorsan változó lett, hogy a konzerv válaszok sokszor inkább falakat emelnek, beszűkítik a gondolkodásunkat és ennek következményeként elzárnak a jó lehetőségektől.


Ezzel szemben egy jó kérdés teret nyit a gondolkodásunknak, kiterjeszti a megértésünket, segíti a rendszerszintű megértést és szinergiák létrehozását – végül hozzáférést ad a sokat érő out-of-the-box megoldásokhoz.

 

A jó kérdés önmagában érték. Az angol high quality question-nek, vagy value question-nek hívja, magyarul értékteremtő kérdés. Az ilyen kérdések teszik lehetővé, hogy hozzáférj a benned rejlő vezetői potenciálhoz és kiterjeszthesd az értékteremtésed.

 

Hogyan alkoss ilyen jó értékteremtő kérdéseket?

 

  • Feltételezések, prekoncepciók helyett adj teret a kíváncsiságnak

Pl. Mi más lehetséges itt, amire eddig nem gondoltunk?

  • Rövid távú érdekek helyett fókuszálj a szinergiákra

Pl: Mi a közös célunk és hogyan jutunk hozzá közelebb?

  • Hibáztatás, szorongás vagy hiányérzet helyett próbáld inkább kreatív, játékos, nyitott, egyfajta „teresség” érzéssel feltenni a kérdést

Pl: Mi kellene ahhoz, hogy…?

 

A legfontosabb lépés, hogy tényleg ki tudd használni a kérdésekben rejlő erőt, az a kérdésfeltevés után jön. Itt ugyanis kényelembe kell helyezned magad.

 

Méghozzá a nem-tudás kényelmébe!

 

What?

 

De hát azért vagyok jó vezető, mert tudom a válaszokat!

 

Igen, de az igazán nagy áttörést jelentő válaszok általában nem érkeznek azonnal. Idő kell hozzá, hogy az agyadban (és az univerzumban) keringő információtöredékek megoldássá álljanak össze. Idő helyett azt is mondhatnánk: tér.

 

Szabad tér kell a gondolataid között, ahol a kérdéssel maradsz, nem kapkodsz válaszok után, nem agyalsz, hanem belehelyezkedsz a nem-tudás kényelmébe. Elfogadod, hogy most rögtön nem tudod a választ, helyette csak ízlelgeted a kérdést. Amikor így teszel, a kérdés energiáját követed, azaz nem zárod ki a lehetőségeket, nem korlátozod le a kreatív elméd és utat nyitsz a magasabb szintű szinergiáknak. Maradj a kérdéssel, és a válasz meg fog érkezni.

 

Mikor?

 

Nem tudjuk, de valószínűleg kutyasétáltatás vagy zuhanyzás közben, amikor legkevésbé számítasz rá. 😊

 

Nem fogunk kábítani, elsőre nagyon furcsa, akár kicsit kellemetlen érzés is lehet elengedni az azonnali válaszkeresést. Hiszen gyerekkorod óta ahhoz vagy szokva, hogy kognitív módon találj megoldást és minél gyorsabban válaszolj. A benned lévő zsenialitás kibontakozásához viszont érdemes kicsit hátrébb lépni, és engedni a kérdést „dolgozni”.

 

A vezetői coaching és a cégfejlesztési folyamatok során ilyen értékteremtő kérdésekkel - is - segítünk kizoomolni a beragadt nézőpontokból, kontextusba helyezni az elakadásokat és rátalálni a legjobb megoldásokra.



24 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page