top of page
Szerző képeBarbara Polai

4+1 lépés egy értékalapú, bőségteremtő cég létrehozásához


Az eddigi gyakorlat alapján látszik, hogy akár nagyon rövid idő (3-4 hónap) alatt megtörténhet az a szintlépés egy cégben, ahol eredményes szokásokat, tanuló mindsetet és emelt tudatossági szint rögzül az egész szervezetben - amik mind a gördülékeny, értékteremtő működést biztosítják hosszú távra.


Mik azok az elemek, amik elengedhetetlenek a szervezeti szintlépéshez?


1. Kapcsolódásra hívó Purpose feltárása

A cégszintű MIÉRT megtalálása nem úri-muri és nem valami non-profit dolog. Ellenkezőleg, ez lesz az iránytű, ami megkönnyíti a döntéshozatalt, és megalapozza a win-win értékteremtő kapcsolódást a vezetők, ügyfelek, csapat, és partnerek között.


2. Az értékáram flow-ba helyezése

Az ember nem gép. A valódi, fenntartható értékteremtés ott tud megtörténni, ahol a folyamat- és munkaszervezés követi a flow modellt. Az értékteremtés érzése mindenkinek fontos, ezért az erre épülő rendszerekbe kódolva vannak a folyamatos javítási kezdeményezések. Ezt a két elemet beépítve a standard szervezetfejlesztési lépésekbe, már biztosított egy magasabb szintű működés.


3. Növekedési-, és tanuló mindset kialakítás

A szervezeti működést nagyon sok esetben terhelik korlátozó nézőpontok, egyéni önérzethez és érdekérvényesítéshez köthető káros viselkedésminták. Ezek gyökere pedig az elavult, áldozatiságon, felelősséghárításon vagy túlkontrolláláson alapuló gondolkodásmódban rejlik. A sikeres vállalati kultúra-, és csapatszintű viselkedés-változáshoz ezért elengedhetetlen a mindset szintű átalakulás.


4. Céges rituálék kialakítása

Nem emberáldozatra gondolunk :)

Az viszont fontos, hogy meghatározott ritmusa legyen a tervezésnek, végrehajtásnak, visszatekintésnek és az ünnepléseknek is. Egy jól kialakított rendszerben ezek platformot és “safe space-t” biztosítanak az ötletelésre, innovációra, értékelésre, visszajelzésre és korrigálásra - egy szóval a folyamatos fejlődésre és kapcsolódásra.


+1. Vezetőképzés

A vezetők viselkedése és attitűdje “csorog le” és válik jellemzővé az egész szervezetben, ezért kiemelten fontos a vezetői tudatosság kialakítása. Az értékteremtő vezetők eszköztárába tartoznak: konstruktív feedback adása és kérése, haladást szolgáló delegálás, építő problémamegoldás, és a meetingek emelt szintű facilitálása.


17 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentários


bottom of page